Advies

Veenbessen bewaren


Je kunt cranberries op verschillende manieren thuis bewaren, zowel beproefd als geheel nieuw. Met de juiste opslag kan de noordelijke bes meer dan een maand meegaan. Hierdoor kan een persoon in de winter een volledige set vitamines krijgen, omdat de noordelijke schoonheid een enorme reeks gunstige eigenschappen heeft. Maar ze worden alleen bewaard als ze correct worden bewaard.

Houdbaarheid van veenbessen

De houdbaarheid is afhankelijk van de gekozen methode om de noordelijke bes te bewaren. Het kan een maand of meerdere jaren zijn. Gedroogde veenbessen kunnen bijvoorbeeld tot drie jaar meegaan. Het is belangrijk om de bes op de juiste manier te verzamelen en klaar te maken voor opslag. Als de veenbessen geen speciale verwerking hebben ondergaan en niet eens zijn ingevroren, is de houdbaarheid in de koelkast niet meer dan twee weken. Als de gastvrouw niet zeker weet of het product gedurende deze tijd wordt gebruikt, is het beter om het in te vriezen of op een andere manier te bewaren. Om de houdbaarheid te verlengen is het belangrijk om het verzamelde materiaal hiervoor goed voor te bereiden door sterke en rijpe bessen te selecteren.

Hoe veenbessen te bereiden voor opslag

Om veenbessen voor te bereiden voor langdurige opslag, moet u het volgende doen:

 1. Sorteer en scheid puin en bladeren.
 2. Verwijder bedorven en geplette bessen.
 3. Verwijder alle onrijpe exemplaren, evenals witte, groene en overrijpe exemplaren met tekenen van rot.
 4. Was de bessen na selectie.
 5. Droog op een platte bak totdat de bessen helemaal droog zijn.

Pas na alle voorbereiding is het nodig om de noordelijke bes snel en correct te verwerken of op te slaan. Als de bes na de eerste nachtvorst wordt geoogst, heeft deze meestal geen extra voorbereiding nodig. Maar je moet nog steeds zieke en onderdrukte vruchten verwijderen.

Ervaren huisvrouwen handelen bij het controleren op rijpheid als volgt: de bes wordt op de grond gegooid. Als ze stuitert als een bal, is ze in een ideale staat van volwassenheid.

Hoe cranberries thuis te bewaren

Er zijn verschillende populaire methoden om bessen en hun vitamines voor de winter te bewaren. Dit omvat invriezen en inblikken, evenals drogen. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om lang te bewaren, kunt u niet alleen de geoogste bes op de vervaldag nemen, maar ook licht invriezen. Er is een mening dat veenbessen na de eerste vorst veel lekkerder zijn en meer vitamines bevatten. Maar voor bevroren veenbessen zijn niet alle bewaarmethoden geschikt. De ideale optie is om het nog meer in te vriezen.

Gedroogde cranberries

Gedroogde veenbessen worden met succes in verschillende gerechten gebruikt, maar ook vers. Het drogen van een noordelijke bes is eenvoudig:

 1. Ga door en spoel de bes, verwijder puin en defecte exemplaren.
 2. Verwarm de oven voor op 93 ° C.
 3. Schik de bessen in een koekenpan.
 4. Voeg suikersiroop toe en roer.
 5. 5 minuten op middelhoog vuur bewaren.
 6. Mengen.
 7. Lijd 10 minuten.
 8. Plet met een houten lepel.
 9. Verdeel de bes over permanent papier. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hele cranberry barst.
 10. Zet 7 uur in de oven op 65 ° C.
 11. Vervang de papieren handdoeken een paar keer tijdens het koken.

Na het koken moeten de veenbessen in een strakke cellofaan- of papieren zak worden overgebracht en op een donkere plaats worden bewaard. In papieren zakken kan het gedroogde gewas dus wel drie jaar meegaan.

Amerikaanse veenbessen met suiker

Dit is een van de oudste lekkernijen in Rusland. Het is gemakkelijk te koken. Allereerst is het noodzakelijk om de bes goed voor te bereiden en te sorteren, zodat er geen verpletterd of ziek materiaal in het werkstuk komt.

Spoel vervolgens zorgvuldig grote rijpe bessen af ​​en droog ze. Leg het vervolgens in lagen in een schone, gesteriliseerde pot. Het is nodig om het zo te verdelen: een laagje veenbessen, een laagje suiker. De pot moet periodiek worden getikt, zodat de veenbessen dichter liggen. In ieder geval moet de laatste laag in de pot suiker zijn.

Als voorbereiding op de winter kun je een ander recept gebruiken: veenbessen, gepureerd met suiker. Om dit te doen, moet u het volgende doen:

 1. Neem suiker en veenbessen in gelijke verhoudingen.
 2. Maal met een blender of vleesmolen.
 3. Doe in potten en dek af met perkament.

In deze vorm moeten de veenbessen op een koele plaats worden geplaatst. De hele winter liggen er verse vitamines op tafel.

Er is een andere manier, maar in deze vorm wordt de bes niet langer dan twee weken bewaard:

 1. Kook suikersiroop.
 2. Was en prik alle bessen in.
 3. Giet de bereide siroop over de cranberries.
 4. Zet 's nachts op een koude plaats.
 5. Haal 's morgens het fruit uit de siroop en rol het in de suiker.
 6. Koel bewaren.

Het laatste recept is dol op kinderen, die deze lekkernij graag eten in plaats van snoepjes. Maar de methode is niet erg populair, omdat het onmogelijk is om op deze manier langer dan een maand te bewaren - het product bederft zelfs in de koelkast.

Veenbessen in de koelkast

Onbehandelde veenbessen zijn niet lang houdbaar in de koelkast. Maar als de gastvrouw haar niet wil bevriezen of laten weken, hoef je alleen maar droge en schone bessen in een plastic bak te doen. Het is belangrijk dat een dergelijke container openingen heeft om lucht te laten circuleren.

Bovendien kunnen de meeste van de verschillende soorten geoogste veenbessen, behalve de soorten in blik, worden gekoeld. Dit geldt ook voor gekonfijte en geweekte knuppels.

Je kunt veenbessen eenvoudig in luchtdichte bakjes op de planken zetten die bedoeld zijn voor fruit en groenten, maar in ieder geval moet zo'n bes eerst worden gebruikt.

Verse bessen invriezen

De belangrijkste en optimale manier om nuttige grondstoffen in te slaan voor toekomstig gebruik, is door het in zijn geheel in te vriezen. De procedure is vrij eenvoudig en met de juiste opslag verliest zo'n bes zijn waardevolle eigenschappen niet lang.

Als de grondstoffen vóór vorst worden geoogst:

 1. Sorteer en spoel af, zodat geplette en zieke bessen, evenals te kleine, niet in de vriezer komen.
 2. Droog op een vlakke ondergrond zonder temperatuur te gebruiken.
 3. Verdeel gelijkmatig over zakken en laat de lucht zoveel mogelijk ontsnappen.
 4. Schik in de vriezer in gelijkmatige lagen zodat de vorst alle porties gelijkmatig beïnvloedt.

Als de veenbessen correct zijn ingevroren en niet zijn ontdooid, zullen ze niet stollen in één laag in de vriezer en zullen de bessen van elkaar gescheiden zijn. Als na het verwijderen de veenbessen in een rode briket zijn bevroren, betekent dit dat er ofwel water in de verpakking zat of dat de bes meerdere keren is ontdooid.

Belangrijk! Als de geoogste bes is blootgesteld aan natuurlijke vorst, mag de bes in bevroren toestand niet worden gewassen of gedroogd. Het wordt onmiddellijk in zakken gedaan en ingevroren.

Om ervoor te zorgen dat de veenbessen hun eigenschappen niet verliezen, is het belangrijk om ze in porties in te vriezen en na het uittrekken van een zak volledig te gebruiken. In dit geval zal het niet constant ontdooien en zijn voedings- en vitaminekwaliteiten verliezen.

Als de noordelijke schoonheid te rijp is, is het beter om hem gewoon op een pallet in te vriezen, zonder hem in de beginfase in cellofaan te verpakken. Na het invriezen kan het eindproduct in porties worden verdeeld in sachets. Het zal dus niet kwalitatief stikken en bevriezen.

Weken in water

Een van de oudste oogstmethoden is een geweekt product. Om het zuur te verwijderen, worden de bessen gedrenkt in suikersiroop. Stapsgewijze instructie:

 1. Wassen en drogen, voorsorteren.
 2. Voeg voor 1 kg veenbessen een eetlepel suiker toe, evenals een snufje zout en wat kruiden naar de smaak van de gastvrouw.
 3. Kook water en laat afkoelen.
 4. Doe de grondstoffen in schone, gesteriliseerde potten tot aan de hangers.
 5. Giet afgekoeld gekookt water erbij.
 6. Bewaar in de kelder of in de kelder, zo niet in de koelkast.

U kunt de bessen ook op de balkonvloer bewaren. De houdbaarheid van zo'n werkstuk is een jaar. Houd er rekening mee dat de veenbessen tijdens het weken de smaak enigszins veranderen en niet zo vers crunchen, maar alle gunstige eigenschappen blijven behouden, dus de methode is populair.

Gevolgtrekking

Elke huisvrouw droomt ervan om thuis veenbessen te bewaren om alle nuttige eigenschappen te behouden. Noordse bes heeft een enorm scala aan vitamines, waaronder een grote hoeveelheid vitamine C. Dit zal helpen om het immuunsysteem in de winter te versterken. Maar de bes wordt niet vers bewaard en daarom is het raadzaam om hem in te vriezen of te drogen. U kunt ook genieten, zoals in de oudheid. Een kelder of kelder is een prima plek om de oogst te bewaren, maar een koelkast of balkon is ook geschikt in een appartement. In deze vorm kunt u nuttige grondstoffen langer dan een jaar bewaren, maar u moet eerst de beste exemplaren voor opslag selecteren.


Bekijk de video: Cranberry Juice From Scratch. Homemade Simple And Easy (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos