Ideeën

Paddenstoelen plukken: algemene regels en tips voor een beginnende paddenstoelenplukker


Paddenstoelen plukken is een leuke en lonende ervaring. "Stille jacht" maakt het niet alleen mogelijk om het dieet te diversifiëren, maar ook om voorbereidingen te treffen voor de winterperiode.

Paddenstoelenverzameltips voor het plukken van paddestoelen

Beginnende champignonplukkers kunnen worden geadviseerd om alleen buisvormige variëteiten te verzamelen, waaronder geen dodelijke paddestoelen. De meest voorkomende, zeer voedzame en zeer populaire buisvormige soorten onder paddenstoelenplukkers zijn witte of boletus, boletus en boletus, evenals boter.

Sommige soorten buisvormige vruchtlichamen worden niet verzameld door paddenstoelenplukkers. vanwege lage voedingswaarde of onaangename smaak. Voorkomende voorwaardelijk giftige soorten verliezen hun toxiciteit tijdens langdurige en herhaalde warmtebehandeling. De champignonbouillon verkregen als gevolg van het koken wordt gebruikt en niet gebruikt voor voedingsdoeleinden.

Correct leren onderscheiden tussen giftige en eetbare variëteiten van plaatzwam is veel moeilijker. De meest giftige en dodelijk gevaarlijke soorten die worden voorgesteld door vliegenzwammen en bleekfuut behoren tot de categorie lamellaire fruitlichamen. Belangrijk om te onthouden dat het ten strengste verboden is om fruitlichamen te verzamelen die oud, rot en beschadigd zijn door insecten of wormen, waarin een verhoogde hoeveelheid giftige stoffen wordt opgemerkt.

Champignons die groeien in de buurt van drukke wegen, in stedelijke gebieden, naast industriële ondernemingen, zijn niet geschikt voor voedsel. In dit geval kan de champignonpulp een aanzienlijke hoeveelheid radioactieve elementen, zware metalen of lood bevatten. U moet onder andere onthouden dat folkremedies, waaronder zilverproducten, uien en knoflook, evenals melk, niet toelaten om toxiciteit met absolute nauwkeurigheid te bepalen.

Hoe en waar naar paddenstoelen te zoeken

Paddestoelen plukken tijd in Rusland

Het paddestoelseizoen in ons land is een variabel concept en is erg afhankelijk van de bodem en klimatologische omstandigheden. Maart is de meest niet-schimmelmaand, maar al in april en mei verschijnen fruitlichamen van morieljes, mei- of St. George-schimmel, evenals de gebruikelijke bruine boletus.

Het begin van de zomer wordt gekenmerkt door het verschijnen van eekhoorntjesbrood, boletus, vlinders, evenals boletus, en in augustus begint de derde laag paddestoelen. Op dit moment worden vruchtlichamen van verschillende tientallen eetbare variëteiten gevormd. De piek van het paddestoelseizoen in ons land vindt plaats in september en het eerste decennium van oktober. Er moet worden opgemerkt dat de belangrijkste natuurlijke factoren, die worden vertegenwoordigd door vochtigheid en temperatuur, een speciaal effect hebben op de groei en de periode van actieve vruchtvorming.

Wanneer paddestoelen worden geoogst in Oekraïne

De bodem en klimatologische omstandigheden in Oekraïne zijn zeer gunstig voor de groei en ontwikkeling van vruchtlichamen van veel soorten paddestoelen. Meer dan tweehonderd soorten eetbare paddestoelen groeien hier, maar slechts 10%, of ongeveer twintig van de meest beroemde en populaire variëteiten, zijn vooral populair bij ervaren kenners van "stille jacht".

Het seizoen van actieve vruchtvorming van paddestoelen begint in de eerste zomermaanden. Het was tijdens deze periode dat een groot aantal russules en mos-lussen verscheen. Vanaf het eerste decennium van juli kun je een boletus boletus en boletus, champignons en vlinders, cantharellen en eekhoorntjesbrood oogsten. Het rijpen van bosframbozen, bramen en bosbessen kan als tijdelijke richtlijn dienen. De meest vruchtbare maanden voor champignons zijn echter augustus en september. En al in oktober is er een actieve bijeenkomst van champignons, valuev en champignons.

Wat u moet weten over paddestoelen plukken in het bos

Naleving van de regels voor het verzamelen van paddestoelen kan niet alleen het risico op vergiftiging minimaliseren, maar helpt ook om de reproductie van mycelium in de daaropvolgende jaren te behouden.

Champignons verzamelen zich in de vroege ochtend, zelfs vóór het moment waarop hun bovengrondse deel opwarmt door de zonnestralen. Dergelijke vruchtlichamen gaan zo lang mogelijk mee. Je kunt geen overwoekerde of oude paddenstoelen plukken. Stapel fruitlichamen nauwkeuriger in een rieten mand met hun hoeden omlaag. Met deze transportmethode kunnen ze het beste worden opgeslagen. Alleen bekende variëteiten moeten worden verzameld.

In te regenachtige zomers zijn vruchtlichamen zeer verzadigd met water, waardoor het vlees waterig, los en rottend wordt. Dergelijk champignonvlees wordt ongeschikt om te eten. Verzamelde en naar huis gebrachte fruitlichamen worden onmiddellijk ontdaan van aanhechtende deeltjes aarde, bladeren en naalden, evenals gras en ander plantafval. Het is ook verplicht om alle delen te verwijderen die zijn aangetast door insectenlarven. Delen van zwaar vervuilde voeten zijn afgesneden.

Alleen jonge paddestoelen met een vrij dichte pulp worden als voedsel gebruikt. Het is raadzaam om gepelde champignons ongeveer een uur in koud gezouten water te dopen, waarna ze zo snel mogelijk moeten worden verwerkt en aan een betrouwbare warmtebehandeling moeten worden onderworpen. De basisregel die moet worden gevolgd bij het verzamelen van vruchtlichamen blijft hetzelfde - u kunt alleen bekende en goedaardige soorten verzamelen die zonder angst voor voedsel kunnen worden gebruikt.

Hoe paddestoelen te plukken

Op zoek naar paddestoelplekken in het bos

Eetbaar, met een hoge voedingswaarde, zijn paddenstoelen op verschillende plaatsen te vinden, dus u kunt optioneel op een "stille jacht" in het bos gaan. De vruchtlichamen van eetbare soorten groeien en ontwikkelen actief aan de randen, evenals open plekken, in kruisen en lage forbs. De paddestoelplukker kan goed groeien, dus je kunt vruchtlichamen vinden op plaatsen waar de afgelopen jaren hoge opbrengsten werden genoteerd.

Elke variëteit wordt gekenmerkt door het vermogen om mycorrhiza te vormen met bepaalde plantensoorten. In jonge en oudere pijnboomplantages bijvoorbeeld, dragen paddestoelen met zeer veel fruit, evenals berkenschorspaddestoelen, verschillende soorten russula en zelfs bruine boletuses die traditioneel zijn voor ons land. In sparrenbossen, champignons en cantharellen groeien bospaddestoelen en russules het vaakst. En in vochtige genoeg uiterwaardenbossen met niet erg goede verlichting, vormen eetbare paddestoelen en morieljes vruchtlichamen. Onder weidegrassen en weiden dragen gewone champignon en weidepaddestoel vruchten.

Welke bospaddestoelen mogen niet in een mandje worden gedaan

Alleen ervaren paddenstoelenplukkers kunnen onafhankelijk eetbare soorten onderscheiden van oneetbare of giftige variëteiten. Er moet aan worden herinnerd dat niet alleen de beroemdste vliegenzwammen en futen giftig kunnen zijn, maar ook de zogenaamde dubbele paddestoelen of valse paddestoelen, die op waardevolle soorten lijken zoals eekhoorntjesbrood, honingpaddestoelen, vlinders en cantharellen. De volgende soorten behoren tot de gevaarlijkste paddestoelen voor het leven en de gezondheid van de mens:

 • bleke paddestoeldie zich voordoen van de eerste tien dagen van augustus tot eind september;
 • valse vos of oranje praterdie zich voordoen van het eerste decennium van juli tot half oktober;
 • valse schatvergadering vanaf de eerste zomerdagen tot half oktober;
 • vliegenzwamoptredend vanaf het midden van de laatste zomermaanden tot half september;
 • satanische paddestoeltreedt op vanaf de eerste zomerdagen tot het begin van een gestage herfstkoeling;
 • russula is brandend bijtendvan midden zomer tot midden herfst;
 • lactarius grijs rozedie zich voordoen vanaf het laatste zomer decennium tot het begin van een gestage daling in de kou;
 • rasp roodgroeien in bossen vanaf het laatste voorjaarsdecennium tot het begin van de herfst;
 • hymnopilus mooigroeit van het laatste decennium van de eerste zomermaanden tot half september;
 • Valuy false, groeit van het eerste decennium van de laatste zomermaanden tot eind september.

Overwoekerde of wormige vruchtlichamen, die vergiftiging en problemen met het maagdarmkanaal kunnen veroorzaken, kunnen bovendien niet worden verzameld en gebruikt voor voedingsdoeleinden. Overmatig doorweekte champignonspulp kan wijzen op ernstige overgroei of schade aan vruchtlichamen. Tijdens een dergelijk natuurlijk verval kan de vorming van stoffen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid optreden, waaronder het gif nerin, dat paddestoelen giftig maakt.

Paddestoelen plukken in het bos in de winter

Er zijn niet veel kenners van winter eetbare paddestoelen in ons land. Niettemin zelfs in de winter is er een mogelijkheid om smakelijke en gezonde vruchtlichamen van verschillende soorten te verzamelen:

 • winter paddestoelen zijn vrij smakelijke champignons, maar vereisen een verplichte voorlopige warmtebehandeling. Fruitlichamen worden gevonden in het eerste decennium van de winter en groeien overvloedig op stronken en gevallen loofhout inclusief esp en populier. Dit eetbare uiterlijk wordt gekenmerkt door een felgele hoed en relatief dichte pulp;
 • winter oesterzwam het is moeilijk te verwarren met andere soorten, wat te wijten is aan de zeer karakteristieke poot aan de zijkant, die soepel in een hoed verandert. Jonge oesterzwammen lijken erg op uiterlijk gewone zeeschelpen van lichtgrijs of een beetje bruinbruine kleur. Oesterzwammen groeien in groepen, hebben een aangename smaak en aroma.

Interessante feiten over paddestoelen

Met het begin van de winter, als de ijzige dagen vroeg genoeg zijn gekomen, kunnen herfstsoorten die typisch zijn voor onze bodem en klimaatzone worden gevonden in het bos, vertegenwoordigd door verschillende soorten rijen, een herfst open jas, een zwavel-geel tondel en een geschubde tondel. Het is mogelijk om ze alleen voor de allereerste dooi te verzamelen. Het is belangrijk om te onthouden dat na het ontdooien en bij het begin van de volgende vorst, de champignonspulp volledig zijn smaak en voedingswaarde verliest.


Bekijk de video: Wilde paddenstoelen plukken met Edwin Florès (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos