Advies

Ziekten en plagen van frambozen op foto's en hun behandeling


Iedereen die bessengewassen op zijn percelen verbouwt, moet ruimte maken voor frambozen. Zowel kinderen als volwassenen zijn dol op frambozen. Het is niet moeilijk om het te laten groeien; de zorg bestaat uit de gebruikelijke technieken voor een tuinman. Maar als deze bes geen pijn deed, zou het voor zomerbewoners veel gemakkelijker zijn. Naast competente naleving van de vereisten van landbouwtechnologie, moet u weten welke ziekten en plagen van frambozen het meest voorkomen in de regio. Frambozen beschermen tegen ziekten en plagen is een belangrijke stap bij het telen van bessen. We zullen twee onderwerpen in het artikel bespreken:

 1. Wat zijn de tekenen om frambozenziekten te onderscheiden en hoe ermee om te gaan?
 2. Wat zijn het ongedierte van frambozen en de strijd ertegen.

Het is erg belangrijk om eventuele schade en ziekte op tijd op te merken, zodat frambozen u zullen verrassen met een hoge opbrengst.

Soorten ziekten van tuinbessen

Overweeg frambozenziekten en hun behandeling. De belangrijkste soorten ziekten waaraan frambozen worden blootgesteld, zijn infecties van virale oorsprong en schimmelinfecties. Ze kunnen eenvoudigweg virale en schimmelziekten van tuinframbozen worden genoemd. Veel soorten zijn vatbaar voor deze ziekten, hoewel er in moderne catalogi vrij ziekteresistente soorten voorkomen. Maar volledig immuun bestaat nog niet. Om planten tegen ziekten te beschermen, moet u:

 • een beschrijving hebben van elke aandoening met foto's;
 • weten waarmee ze worden behandeld;
 • lees welke preventieve maatregelen er zijn.

Laten we dieper ingaan op elk type ziekte waar tuinframbozen vatbaar voor zijn. Overweeg veel voorkomende frambozenziekten, foto's van hun symptomen en hoe u elke ziekte kunt behandelen.

Ziekten van schimmeloorsprong

Deze soorten ziekten kunnen worden geclassificeerd als frambozenziekten. Het zijn de bessen die meer worden aangetast door schimmelinfecties. Schimmelziekten van framboos komen heel vaak voor bij aanplant. Daarom moet een beschrijving van hun tekens en controlemaatregelen bekend zijn bij elke tuinman.

Rotgrijs (botrytis)

De meest voorkomende ziekte. Er verschijnen kleine grijze vlekken op de vruchten, die groeien en de hele bes aantasten. Het begint te rotten, wordt bedekt met een grijze bloei, die de sporen van de schimmel bevat. Sporen verspreiden zich met vocht en lucht en kunnen de hele frambozenboom infecteren. Een uitbraak van de ziekte wordt opgemerkt tijdens een periode van vrij koele dagen met een hoge luchtvochtigheid.

De ziekte treft niet alleen bessen, maar ook bladeren met scheuten. Geïnfecteerde planten kunnen de winter niet verdragen en gaan dood.

Belangrijk! Grijze rot in frambozenbedden verspreidt zich erg snel. U moet onmiddellijk handelen.

Ziektebestrijdingsmaatregelen:

 • struiken met tekenen van de ziekte worden verwijderd en verbrand;
 • planten bekwaam behandelen met medicijnen ter bescherming;
 • landbouwtechnologie herstellen als er overtredingen waren.

Om meer in detail te zeggen: u moet geen frambozenplantages verwerken voor het geval dat, en het is belangrijk om het bessenplantschema te volgen. Alle medicijnen die de ziekte helpen bestrijden, moeten worden gebruikt voordat de bessen rijpen. Als er een overdosis chemicaliën optreedt, worden de frambozen verzwakt en zijn ze niet bestand tegen mogelijke problemen. In aanvulling op:

 1. Het verdikken van planten leidt tot de snelle ontwikkeling en verspreiding van grijsrot, dus aanplant wordt altijd uitgedund. Hierdoor is een goede ventilatie en bescherming tegen ziekten mogelijk.
 2. Zieke struiken worden verwijderd en verbrand, in het voorjaar reinigen ze de frambozenaanplant goed van de overblijfselen van gebladerte en puin, en vervolgens worden ze behandeld met Bordeaux-vloeistof.

Anthracnose

De tweede schimmelziekte die de zomerbewoners opwindend maakt. Naast bessen treft de ziekte ook stengels en bladeren.

Het verschijnt als enkele vlekken op frambozenstelen. De schaduw van de vlekken is grijsachtig wit, met een paarse rand rond de randen. Op plekken waar vlekken ontstaan, droogt de stof uit. Vervolgens fuseren de vlekken en vormen ze ulceratieve laesies. De schors exfolieert op de stengels en de bladeren rollen op en drogen.

De belangrijkste krachten moeten worden gericht op:

 • verwijdering van zieke planten;
 • sproeien met preparaten die koper in hun samenstelling bevatten;
 • vermindering van de plantdichtheid;
 • zorgen voor een goede ventilatie.

Je zult frambozen van de ziekte minstens drie keer per seizoen moeten verwerken. Zorg ervoor dat u aanplantingen controleert tijdens regenachtig en hoge luchtvochtigheid. Het is dit weer dat de verspreiding van anthracnose bevordert.

Witte en paarse vlekken

Veel voorkomende schimmelziekten van frambozen. Met de ziekte worden bladeren en stengels aangetast. Witte vlek verschijnt als bruine vlekjes, die geleidelijk wit worden, er zijn zwarte stippen in zichtbaar. Met paarse vlekken hebben ze een roodachtige tint. De belangrijkste maatregelen om de ziekte te bestrijden:

 • plant alleen gezond materiaal;
 • de aanplant uitdunnen;
 • behandelen met preparaten die koper bevatten;
 • verwijder aangetaste struiken.

Framboos roest

Bij ziekte worden de stengels en bladeren van frambozen aangetast. Er verschijnen gele gezwellen, die broosheid en uitdroging van de stengel veroorzaken, verwelking van het gebladerte. In het voorjaar verschijnen sporen op de bladeren; in de zomer zijn oranje en donkere paddenstoelkussens te zien aan de onderkant van de bladeren. Op losse bladeren verdragen ze rustig de winter. Daarom is het noodzakelijk om de overblijfselen van gebladerte zorgvuldig te verwijderen uit gebieden waar frambozen worden gekweekt. Tijdens de natte periode gaat de ontwikkeling van de ziekte door tot laat in de herfst. Beheersmaatregelen - verzamel en verbrand de bladeren, graaf diepe gangpaden, besproei de frambozen driemaal met Bordeaux-vloeistof (1%).

Virale ziekten van frambozenstruiken

Een andere groep ziekten waaraan frambozen worden blootgesteld. Het is erg moeilijk om frambozenvirusziekten te behandelen, dus elke tuinman moet preventieve maatregelen kennen. Ze tasten het wortelsysteem, de stengels, de bladeren van de struik aan en leiden tot de dood van de plant. Waaronder:

Frambozenkrul

Bij ziekte worden de bladeren taai, krullen ze in een buis en veranderen ze van kleur. Eerst worden ze bruin, dan drogen ze. Hetzelfde resultaat met bessen. Ze worden misvormd en zuur. De plant is niet uitgehard, sterft na 2-3 jaar af. U moet vooral voorzichtig zijn bij het kopen van plantmateriaal. Anders kunt u de ziekte in de aanplant brengen en uw favoriete variëteit verliezen. Zieke planten worden vernietigd.

Mozaïek

Het belangrijkste symptoom is op de bladeren. Ze vertonen gebieden met een onregelmatige vorm, die tegen het einde van de zomer vlekkerig worden. De bladeren worden kleiner, de scheuten verzwakken, hun groei vertraagt. De bessen worden houtachtig, worden onbruikbaar. Frambozen gaan niet dood, maar het is volkomen onmogelijk om de ziekte te genezen. Bladluizen zijn dragers van de ziekte.

Frambozengroei of 'heksenbezem'

Dit is de naam van de mycoplasma-frambozenziekte. Op de struiken worden veel niet-vruchtdragende scheuten gevormd. Ze zijn klein, maar het aantal kan oplopen tot 200 per struik.

Het wordt zeer snel overgebracht naar andere struiken, dus het gedetecteerde probleem wordt onmiddellijk verwijderd.

Belangrijk! Selecteer zorgvuldig plantmateriaal en vernietig ongedierte - insecten.

De ziekte wordt met krekels overgebracht naar de plaats en kan niet worden behandeld.

Bacteriële problemen bij frambozen

Pathogene micro-organismen, waaronder bacteriën, veroorzaken kweekziekten. Er zijn ziekten die alomtegenwoordig zijn. Ongeacht de regio waar frambozen worden verbouwd, kunnen ze worden aangetast door kanker.

Stam- en wortelkanker

Het belangrijkste teken van infectie is het verschijnen van kleine tumoren (overwoekerde zeehonden) op de wortels. Geleidelijk versmelten ze en vormen ze een gewoon klonterig oppervlak met een ruwe korst. Als dergelijke tumoren de stengels aantasten, groeien ze samen en breken ze de schors. Struiken die door deze ziekte worden aangetast, worden verzwakt, tolereren geen wintervorst en gaan dood.

Ongedierte voor het planten van frambozen in zomerhuisjes

Naast verschillende ziekten worden frambozen aangevallen door parasieten en ongedierte. Hoe de aanplant behandelen om frambozen tegen beschadiging te beschermen? Hoe om te gaan met ongedierte dat al is verschenen? Deze vragen maken zich constant zorgen over de bewoners van de zomer. Overweeg de belangrijkste plagen en parasieten van frambozenaanplantingen die tuinders irriteren. Het is beter om op foto's kennis te maken met frambozenplagen, zodat u weet hoe ze eruit zien. Het meest vervelende is dat ze naast de schade die de parasieten zelf veroorzaken, ook drager zijn van veel frambozenziekten.

Karmozijnrode kever

Het ongedierte overwintert in de grond op een diepte van 10 cm, en wanneer de grond opwarmt tot 10-12 °, komt het naar de oppervlakte. Totdat de knoppen op frambozen verschijnen, voedt de kever zich met de nectar van andere planten. Vervolgens verplaatst het ongedierte zich naar de frambozenstruiken en begint het zich te voeden met de inhoud van de knoppen. Zodra de frambozen beginnen te bloeien, legt de vrouwelijke frambozenkever eieren en daarna zetten de larven hun vernietigende werk voort. Bij het oogsten gaat het ongedierte opnieuw de grond in om te overwinteren. De kever beschadigt de knoppen en de larven beschadigen de bes. Welke controlemethoden gebruiken tuinders tegen ongedierte? Ten eerste het herfstgraven van de grond om de larven van de frambozenkever te vernietigen. Ten tweede, het verzamelen van kevers door de knoppen eraf te schudden. Ten derde, de behandeling van frambozen tegen ongedierte in de fase van knopvorming. In dit geval helpt karbofos goed. Op het moment dat ze bessen plukken, bedekken tuinders de containers met linnen of waterdicht papier. De larven die uit de bessen zijn gekropen, worden direct vernietigd.

Frambozensteelvlieg

De larven van het ongedierte overwinteren onder struiken op een diepte van 5 cm. Na het opwarmen van de grond verpoppen ze zich, dan verschijnen er vliegen. De schade van insecten - ongedierte ligt in het feit dat ze eieren leggen in de oksels van de bladeren en op de toppen van frambozenspruiten. De larven van het ongedierte voeden zich met de kern van de scheuten en beschadigen de stengels van binnenuit. Voor de bloei van frambozen knagen ze aan de stengels en gaan ze weer de grond in. Om het ongedierte te bestrijden, wordt het opgraven van de grond in de herfst gebruikt, voordat de framboos bloeit, de aangetaste struiken uitsnijden en vernietigen. Sproeien met karbofos tijdens de zomer van vliegen.

Stam frambozengalmug

Zeer bekend bij tuinders in Midden- en Zuid-Rusland. Een klein insect (tot 2 mm) heeft doorzichtige vleugels en een bruine rug.

De grootste schade van galmuggenlarven wordt veroorzaakt door frambozenstelen. Op de middelste en onderste delen van de scheuten verschijnen karakteristieke zwellingen, die gallen worden genoemd.

De larven van het ongedierte overwinteren erin. In het voorjaar voeden ze zich met de inhoud van de stengels en in de frambozenbloeifase verschijnt een volwassen insect dat eieren legt op jonge scheuten. Na een maand zijn er zwellingen zichtbaar op hen - de habitat van de plaaglarven. Boven de formatie drogen de scheuten uit en breken ze af. Op de gallen zelf barst de huid en valt achter. Als u geen maatregelen neemt, kan een kleine galmug tot 70% van de frambozenaanplant vernietigen. Hoe een plaag te stoppen? Ten eerste worden in het voor- en najaar de aanplant grondig schoongemaakt van beschadigde stengels. Ze moeten worden gesneden en verbrand.

Belangrijk! Snijd de steel 3 cm onder de uitstulping af, maar niet tot op de grond.

De rest van de framboos kan een nieuwe oogst geven. Behandelingen tegen de plaag worden uitgevoerd met de chemische preparaten "Aktellik", "Fufanon", "Alatar", "Iskra-M". Sproeitijd is het leggen van eieren door galmuggen en de zomerperiode van volwassen insecten. De geselecteerde medicijnen moeten worden afgewisseld om het gewenste resultaat te bereiken.

Framboos walnoot

Schade door deze plaag is vergelijkbaar met gallen, alleen verschillen ze in grootte. Gallen op de stengels zijn ongeveer 3 cm lang, en na het inbrengen van galmolende larven verschijnen zwellingen met een lengte van 10 cm, maar de maatregelen om de plaag te bestrijden zijn identiek aan die hierboven.

Kiemende frambozenluis

Een bekende plaag voor tuinders in alle regio's. Het is erg schadelijk als de frambozenboom op een schaduwrijke plek staat. Het leeft op bloeiwijzen, uiteinden van scheuten, het ongedierte vormt hele kolonies. Als gevolg van schade door het ongedierte, krullen bladeren, scheuten zijn gebogen en groeien slecht, bloemen drogen. Een heel klein insect, maar erg schadelijk. Naast schade aan de scheuten, dient het als drager van virale ziekten van frambozen. Gevaarlijker dan bladluizen in droge jaren. Je moet de plaag bestrijden met behulp van chemicaliën die worden vermeld in het gedeelte over galmuggen.

Welk ander ongedierte is te vinden op frambozenplantages? Aanplant van frambozen wordt beschadigd door een snuitkever,

frambozenglas

en teken.

Dezelfde medicijnen die tegen galmuggen worden gebruikt, kunnen goed omgaan met de snuitkever. En de glazen kom tolereert geen laag uitgesneden scheuten en verbranding van beschadigde stengels. Gebruik tegen het vinkje "Iskra-M", "Aktelik" of "Fufanon" voor veel voorkomende soorten frambozen.

Gerepareerde exemplaren worden behandeld met "Garden Grey, Colloidal" of "Tiovit-Jet".

Gevolgtrekking

Frambozenplagen, ziekten en bestrijding zijn een belangrijk onderdeel van de bessenverzorging. Zonder tijdige maatregelen kunt u uw oogst verliezen en uw favoriete rassen verliezen. De strijd tegen hen wordt het hele seizoen gevoerd - van de lente tot de herfst. Zorg ervoor dat u de struiken in het vroege voorjaar behandelt voor preventie en vergeet niet om ze regelmatig te inspecteren.

Handige video's over het onderwerp:


Bekijk de video: Levenscyclus van witte vlieg (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos