Tips

Wilde yam: chemische samenstelling en nuttige eigenschappen, gebruik in traditionele geneeskunde


In de oudheid was er een legende over het meisje Dioscorides die mensen behandelde. En in het oude Griekenland ontdekte de genezer Dioscorides de nuttige eigenschappen van deze meerjarige kruidachtige wijnstok. Dat is waarom de naam van het geslacht van wilde yam dioscorea is.

Hoe ziet wilde yam eruit en waar groeit hij?

Er zijn verschillende yams - Chinees, gevleugeld, eetbaar en anderen. Shaggy dioscorea (zoete aardappel) heeft een vertakte, vezelige wortelstok en krullende of kruipende roodbruine stengel. De bladeren hebben een diameter van 5 - 6 cm en een lengte van 12 cm. Dunne zijscheuten worden gevormd aan de wortelhals en bereiken een lengte van 50 cm.

Gras bloeit zeer zelden. Kleine geelgroene bloemen worden verzameld in hangende bloeiwijzen. De vrucht is een drie-genestte gevleugelde capsule. Aan de uiteinden van de wortelstok worden knollen gevormd met een ovale of afgeronde vorm, een schil van een roze of paarse tint en een geelachtig vruchtvlees. Het voordeel van de groente is de weerstand tegen verschillende ziekten en plagen.

De cultuur is gebruikelijk in tropische en gematigde zones. Geschikte omstandigheden voor teelt in Aziatische landen, Latijns-Amerika, Afrika en Oceanië.

Samenstelling en voedingswaarde van dioscorea harige

In China worden wilde yams berggeneeskunde genoemd. Voor medicinale doeleinden worden meestal kruipwortels en knollen gebruikt, die een opslagplaats van nuttige elementen vertegenwoordigen. Kleine delen van het wortelsysteem blijven over om zich voort te planten, terwijl grote delen worden gebruikt. Voor een eenvoudigere reiniging van de harde bast van de foetus, die moeilijk te verwijderen is, wordt aanbevolen de knollen te stomen. Daarna kan het gemakkelijk worden verwijderd. Samenstelling en effect op het lichaam van wilde yam:

 1. zetmeelin de knollen geeft de plant voedingswaarde. Voedingsvezels en plantaardige eiwitten hebben een gunstig effect op het spijsverteringsproces.
 2. Actieve stoffenbeschermen tegen de ontwikkeling van atherosclerose.
 3. Minerale stoffen, sporenelementen en verzadigde vetzuren die het metabolisme stabiliseren, de wanden van bloedvaten versterken en de bloedsamenstelling verbeteren.
 4. fyto-oestrogenen, regulerend hormonaal evenwicht. De menstruatiecyclus wordt vastgesteld en het begin van de menopauze wordt uitgesteld.
 5. Vitaminen. Matig gebruik van de groente is nuttig voor vrouwen met een kind, kinderen en ouderen. Er is een herstel van het gezichtsvermogen, verbetering van de huid en het haar.
 6. Allantoïne. Bevordert de genezing van huidletsels en kookt.

Shaggy dioscorea is een vroege rijpende variëteit die binnen 6 maanden rijpt. Als je midden in het voorjaar (april) een gewas plant, kun je eind oktober oogsten.

Kenmerken van het gebruik van wilde yam

De helende eigenschappen van wilde yam voor vrouwen

De medicinale groente heeft toepassing gevonden bij de productie van effectieve medicijnen die nodig zijn voor het vrouwelijk lichaam. Plantaardige fyto-oestrogenen verbeteren de vitaliteit, beschermen tegen osteoporose, normaliseren en handhaven het hormonale evenwicht, elimineren de symptomen van de menopauze en vergemakkelijken de manifestaties van PMS.

Wilde yam bij onvruchtbaarheid en tijdens de zwangerschap

Steroïde-achtige verbindingen in de plant hebben een positief effect op de vruchtbaarheid. Deze verbindingen worden gemakkelijk omgezet in geslachtshormonen. Als gevolg hiervan verhoogde afgifte van follikelstimulerend hormoon, die de eierstokken stimuleert om een ​​ei vrij te geven. In het geval van verhoogde consumptie van dioscorea, wordt elke maand meer dan één ei vrijgegeven, wat de geboorte van tweelingen veroorzaakt.

Omdat het gebruik van yams een risico op aangeboren afwijkingen of spontane miskramen met zich meebrengt, wordt het niet aanbevolen voor gebruik door zwangere en zogende vrouwen, vooral sterk geconcentreerde producten (van 15 tot 90%). Indien nodig is het raadzaam om een ​​medische instelling te bezoeken voor overleg met een arts.

Wilde yam met menopauze

Middelen met ruige dioscorea worden aanbevolen voor de menopauze. Vrouwelijke vertegenwoordigers met angst wachten op het begin van deze periode, omdat ze geloven dat de menopauze het begin is van een snelle verwelking van het lichaam.

Experts zeggen dat de menopauze gewoon het stoppen van de reproductieve functie van het lichaam is, geassocieerd met het stoppen van de productie van vrouwelijke hormonen. Deze veranderingen in de eierstokfunctie gaan vooraf aan hoofdpijn, stemmingswisselingen, slaapstoornissen en opvliegers. Om de verschijnselen die problemen veroorzaken te minimaliseren, wordt het aanbevolen om geld uit medicinale kruiden te nemen.

Wilde Yam recepten

In thuistherapie zijn er veel recepten voor de behandeling van verschillende kwalen die geschikt zijn voor zelfproductie.

 1. Herstel van een lange ziekte. Bereid 100 g fijngehakte wortel en 50 ml wodka. Giet grondstoffen met wodka en blijf 10 dagen op een donkere plaats staan. Zeef voor gebruik. Gebruiksaanwijzing: na het eten van 30 druppels.
 2. Om het cardiovasculaire systeem te herstellen. Combineer de geplette wortel (7,5 eetlepels) met 1,5 liter wodka. Neem na 10 dagen driemaal daags 1 theelepel.
 3. Om het zenuwstelsel te behouden brouw 1 theelepel grondstof met 200 ml heet water en plaats in een waterbad. Na 20 minuten, koel en zeef. De tool wordt 3 keer per dag gebruikt voor 1 eetlepel.
 4. Om het geheugen te verbeteren en de slaap te normaliseren drink thee van dioscorea. Het is noodzakelijk om de wortelstok te combineren met groene thee in een verhouding van 1: 2 en te zetten als thee en het in de ochtend na het ontbijt te nemen.
 5. Van reuma drink twee keer per dag een oplossing van water en 1 theelepel yampoeder.

Vanwege het feit dat dioscorea in het Rode Boek staat, laten professionele kruidkundigen het zelf groeien.

Hoe wilde yams te nemen

Preparaten en voedingssupplementen met wilde yam-extract

Kant-en-klare apotheekproducten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Elk product heeft een passende gebruiksinstructie, waarvan niet mag worden afgeweken. De effecten van medicijnen op het lichaam:

 • cholesterol verlagen en bloedvaten beschermen tegen plaquevorming;
 • normaliseer de menstruatiecyclus;
 • de functie van de geslachtsklieren verbeteren;
 • lagere bloeddruk;
 • stimuleren de secretie van vrouwelijke geslachtshormonen.

Farmaceutische bedrijven produceren supplementen die verschillende werkzame stoffen bevatten die het lichaam versterken en herstellen:

 • Wild Yam Complex;
 • Wild Yam GP;
 • Laura.

Naast tabletten en capsules zijn serum, lotion, zeep en crème die een geneesmiddel bevatten te koop.

Contra-indicaties en voorzorgsmaatregelen

De meeste mensen kunnen wilde yam consumeren zonder angst voor angst. Een overdosis van de plant kan echter misselijkheid, braken, kortademigheid en uitslag veroorzaken. Omdat de werking ervan vergelijkbaar is met oestrogeen, is het verboden voor mensen die lijden aan:

 • borst-, eierstok- en baarmoederkanker;
 • baarmoederfibromen en endometriose.

Patiënten met eiwitgebrek, pancreatitis, hepatitis en cholecystitis hebben contra-indicaties. Om het negatieve effect van het medicijn op de werking van het spijsverteringskanaal te voorkomen, wordt het niet aanbevolen om ze op een lege maag in te nemen

Wilde yams in het koken

De geneeskrachtige plant is rijk aan koolhydraten en wordt veel gebruikt in de keukens van vele nationaliteiten. Bij het koken worden bladeren, stengels en yamswortels gebruikt.

Het product wordt alleen geconsumeerd na een warmtebehandeling. Zoete groenten worden gebakken, gekookt, gebakken en gestoofd. Fijn gesneden wortelgroenten worden gedroogd en gemalen tot bloem, waaruit tortilla's worden gemaakt of aan sauzen worden toegevoegd.

Hoe yams te koken

Knolgewassen kunnen worden opgeslagen bij hoge temperaturen, wat geschikt is voor Afrikaanse landen en hun waarde verhoogt in het regenseizoen tijdens voedseltekorten. Vers bladsap helpt bij de beten van slangen en schorpioenen, en helpt ook om wonden te genezen.


Bekijk de video: Wild Yam Benefits: PMS, Cramps, Menopause, Fertility (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos