Advies

Tkemali met tomatenpuree: recept


Voor elke culinaire specialist is het maken van saus, en nog meer het voorbereiden op de winter, bijna het belangrijkste van alle culinaire processen. Tkemali-saus is een typische vertegenwoordiger van de Georgische keuken en vereist verschillende ingrediënten die alleen in Georgië en in het zuiden groeien. Maar dit betekent helemaal niet dat er op het grotere grondgebied van Rusland geen manier is om zo'n saus te maken.

De meeste populaire recepten zijn door vindingrijke gastvrouwen aangepast aan de lokale omstandigheden. En tkemali-saus is geen uitzondering. Gerechten en sauzen met tomaten zijn al lang erg populair in Rusland. Ze worden vaak zelfs toegevoegd aan gerechten die ze aanvankelijk helemaal niet bevatten. Voor het maken van tkemali-saus werd een recept uitgevonden met tomatenpuree, en het bleek zo succesvol te zijn dat het zelfs het klassieke Kaukasische recept overtrof in zijn distributie. Als je deze saus een keer in de winter hebt geprobeerd, is het onwaarschijnlijk dat je later zo'n bereiding kunt weigeren.

Tomaten of tomatenpuree

De gemakkelijkste manier om tkemali-saus volgens dit recept te maken, is van kant-en-klare tomatenpuree die in winkels wordt verkocht. De dikke consistentie past het beste bij de culinaire vereisten voor het maken van een saus. Maar een goede tomatenpuree is soms moeilijk te vinden. Aan de andere kant, als je een eigen tuinperceel hebt met een groot aantal tomaten erop, dan moet je ze natuurlijk gebruiken om je eigen tomatenpuree te maken.

Belangrijk! Er zijn verschillende manieren om tomatenpuree te maken van verse tomaten, en hier zullen we een van de meest traditionele beschouwen, waarvoor geen speciale keukenapparatuur nodig is.

Volgens dit recept moeten de tomaten goed worden gewassen onder stromend water, in stukjes worden gesneden, een bepaalde hoeveelheid in een pan zonder vloeistof worden gedaan en worden verwarmd.

Al snel zullen de tomaten zinken en bezinken. Voeg na het mengen de volgende portie tomaten toe en wacht opnieuw tot het sap vrij komt. Dus doe dit totdat de hele pan tot de bovenkant gevuld is met tomatenpuree. Onder voortdurend roeren met een houten lepel of spatel, breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur. Vervolgens kan het sap worden afgevoerd door het voorzichtig door een vergiet te filteren en van de resterende massa verder pasta te maken.

Om dit te doen, blijft u het op laag vuur houden, af en toe roeren, totdat de inhoud van de pan 5-6 keer kleiner is. Meng de bereide tomatenpuree met zout. Volgens het recept moet je voor 1 kg afgewerkte tomatenpuree 90 gram grof zout toevoegen.

Vereiste componenten

Dus wat heb je nodig om tkemali-saus met tomatenpuree te maken voor de winter? Alle componenten zijn direct beschikbaar en het is onwaarschijnlijk dat ze vragen zullen oproepen. Maar de smaak van de saus zal erg harmonieus blijken te zijn en de smaakmaker kan zowel als toevoeging aan vlees als voor het maken van voorgerechten worden gebruikt, bijvoorbeeld de beroemde kharcho-soep.

Het recept kent geen beperkingen voor het gebruik van een bepaald type pruim, maar het is wenselijk dat het zuur van smaak is. Kersenpruim is ideaal. In de afgelopen jaren hebben veel amateur-tuinders hun culturele vormen in hun percelen laten groeien, dus van eind juli tot september-oktober kun je deze vruchten gemakkelijk op de markt of bij vrienden vinden.

Aandacht! Het is raadzaam om de verhoudingen voor dit recept precies in acht te nemen, en als de totale hoeveelheid ingrediënten te groot voor je is, dan kan alles gehalveerd worden.

  • Kersenpruim of zure pruim - 4 kg;
  • Tomatenpuree - 700 gram;
  • Knoflook - 300 gram;
  • Hete rode peper - 3 peulen;
  • Korianderzaad - een halve kop;
  • Kristalsuiker - 1,5 kopjes;
  • Zout - 60 gram.

Je hebt ook water nodig, je moet zoveel nemen om de originele kersenpruimvruchten alleen met het hoofd te bedekken.

Fabricagestappen

De allereerste stap bij het maken van een saus is de moeilijkste. Het is noodzakelijk om de kersenpruim of pruim goed in stromend water af te spoelen, in een geëmailleerde pan te gieten en op middelhoog vuur te zetten. Kook na het koken een korte tijd - letterlijk 4-5 minuten en gooi het fruit onmiddellijk in een vergiet. Nadat je overtollige vloeistof hebt afgetapt en wat afgekoeld, bevrijd je de kersenpruim van de zaden door deze door een vergiet of door een zeef te wrijven.

Als gevolg hiervan zou u een vrij vloeibare fruitmassa moeten hebben.

Schil in de volgende fase de knoflook en verdeel deze in kruidnagels, en maak de hete peper uit de zaadkamers en staarten. Maal beide componenten met een vleesmolen of blender. Voeg er tomatenpuree aan toe, in geen geval verdunnen. Doe op het einde korianderzaad, suiker en zout in het groentemengsel en meng alles goed door elkaar.

Meng in de laatste fase het groente- en fruitmengsel, roer en zet op middelhoog vuur. Kook na het koken ongeveer 20 minuten. De saus moet eruitzien als dunne zure room.

Belangrijk! Als je om de een of andere reden de pasta in dit recept wilt vervangen door tomatensap, kook de afgewerkte massa dan minstens 40-50 minuten.

Om het voor de winter te bewaren, wordt de resulterende tkemali-saus in hete staat in gesteriliseerde potten gelegd. Het wordt vastgeschroefd met metalen steriele doppen, zowel conventioneel als met schroefdraad.

Er is niets ingewikkelds aan het maken van tkemali-saus volgens dit recept, maar je kunt je gasten en je huis verrassen met een exquise saus voor feestelijke gerechten.


Bekijk de video: Tkemali gruziński sos z mirabelek (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos