Advies

Apple chacha - zelfgemaakt recept


In elke tuin groeit waarschijnlijk wel één appelboom. Deze vruchten zijn bekend bij de bewoners van de middelste rijstrook en hebben meestal geen gebrek aan appels. Soms is de oogst zo groot dat de eigenaar niet alle appels uit zijn eigen tuin weet te gebruiken. Als de jam al gekookt is, de sappen eruit worden geperst en de pakhuizen vol vers fruit staan, kun je uitstekende maneschijn maken van de overgebleven appels, die vaak chacha of calvados worden genoemd.

Dit artikel gaat over het recept voor appelchacha, thuis bereid. Hier zullen we het traditionele recept voor het maken van appelmaneschijn bekijken, evenals de methode om chacha te maken van cake of ander afval dat overblijft na het verwerken van appels.

Waar appelchacha van is gemaakt

In klassieke recepten stellen ze meestal voor om maneschijn te maken van mooie, netjes gehakte appels. Het ziet er natuurlijk geweldig uit, maar de smaak van een drankje dat wordt gebrouwen uit de schil, de kernen of het appelpulp zal hetzelfde zijn, en het aroma kan zelfs rijker en helderder zijn.

Absoluut alle appels kunnen worden gebruikt voor het maken van appelchacha: zuur, zoet, vroeg of laat, heel of bedorven, de vruchten blijven achter na de eerste verwerking.

Belangrijk! De belangrijkste voorwaarde: appels mogen niet rot zijn. Zelfs de minste rot of schimmel op de vrucht kan het hele deel van de maneschijn volledig ruïneren.

Ook het malen van appels doet er niet echt toe. Vaak worden de vruchten gewoon in blokjes of plakjes van ongeveer dezelfde grootte gesneden. Als het sap werd bereid, neem dan de cake die overblijft na verwerking. Bij de bereiding van de jam blijven meestal de korst en de kernen met botten achter. Overigens is het beter om de zaden zelf te verwijderen, omdat ze de chacha bitter maken.

De meningen verschillen over het al dan niet wassen van appels voordat chacha wordt gemaakt. Toch is het beter om het grootste deel van de vrucht niet te wassen en alleen de vuilste exemplaren met water te reinigen. Het is een feit dat er wilde gist op de schil van appels zit, die gemakkelijk met water kan worden afgewassen - de puree zal daarna niet gisten.

Advies! Als bij het thuis brouwen ook nog gekochte gist of zelfgemaakte starterculturen worden gebruikt, kun je in ieder geval alle appels wassen.

Hoe appelpuree wordt bereid

Een belangrijke fase bij het maken van elke maneschijn is het maken van puree. Appeltaart is een uitstekende puree voor chacha van hoge kwaliteit. Dergelijke maneschijn wordt gewaardeerd door liefhebbers van sterke drank vanwege het bijzonder uitgesproken aroma en de lichte smaak van fruit.

Belangrijk! Als hele vruchten van een goede variëteit voor maneschijn worden genomen, kan de puree op basis daarvan als een onafhankelijke drank worden beschouwd. Gekoeld lest deze alcoholarme drank perfect de dorst, smaakt naar cider of licht fruitbier.

Om een ​​was van hoge kwaliteit te krijgen en geen zure droesem, moet u zich houden aan de technologie en de verhoudingen van alle producten in de gaten houden. Voor appelchacha moet u het volgende nemen:

 • 30 kg rijpe appels;
 • 20 liter water;
 • 4 kg suiker;
 • 100 g gedroogde gist.

Advies! Het is beter om speciale wijngist of ongewassen rozijnen-zuurdesem te gebruiken.

Mash wordt in verschillende fasen voor appelchacha bereid:

 1. Appels worden uitgesorteerd, rotte exemplaren worden verwijderd. Sterk vervuild fruit wordt met water gewassen. Verwijder vervolgens de klokhuizen met zaadjes uit de vrucht en snijd ze in kleine stukjes. Nu moeten de appels worden gehakt met een blender of vleesmolen, zodat ze een homogene puree worden.
 2. De resulterende fruitpuree wordt overgebracht naar een blikje of een andere fermentatiecontainer. Voeg daar 18 liter water toe.
 3. Alle suiker wordt opgelost in twee liter water en de siroop wordt bij de rest van de producten gegoten.
 4. Verhit een klein beetje gekookt water tot maximaal 30 graden. Gist oplossen in warm water, in een blik gieten en goed mengen.
 5. De container met de puree wordt gesloten en 10 dagen op een warme plaats bewaard (de temperatuur moet meer dan 20 graden zijn). Na een dag wordt het deksel verwijderd en wordt de puree geroerd, waardoor het appelpulp naar de bodem zakt. Tegen die tijd zou zich schuim op het oppervlak moeten hebben gevormd en zou de geur van fermentatie moeten worden gevoeld. De toekomstige chacha wordt dagelijks geroerd.
 6. Na 10 dagen zou al het vruchtvlees naar de bodem van het blik moeten zinken, de puree zelf wordt lichter, de gisting stopt. Zo'n vloeistof wordt uit het sediment afgevoerd en gebruikt voor destillatie tot maneschijn of in deze vorm gedronken.

Belangrijk! Als een moonshiner chacha wil maken zonder gist en suiker toe te voegen, moet hij heel zoete appels kiezen en ze nooit wassen. 150 gram ongewassen rozijnen, die eenvoudig worden gecombineerd met appels, zullen de gisting helpen verbeteren.

Er zit praktisch geen sap in het afvallen, dus in het geval van het maken van chacha van appeltaart, zal de opbrengst van het eindproduct minder zijn, met dezelfde hoeveelheid oorspronkelijke ingrediënten. Dat wil zeggen, cake moet 1,5-2 keer meer worden ingenomen dan verse appels, waarvan het aandeel in het recept wordt aangegeven.

Hoe je puree in geurige chacha verandert

Onervaren moonshiners klagen vaak over het ontbreken van karakteristiek fruitig aroma en zoete nasmaak in appelchacha. Om de chacha lekker te laten ruiken, wordt de puree niet gefilterd, maar gewoon uit het bezinksel afgevoerd. In dit geval moet je ervoor zorgen dat de chacha niet verbrandt, je moet hem op een heel laag vuur koken.

Alleen de chacha die correct in facties is verdeeld, zal goed zijn. Het distillaat dat uit de maneschijn komt, heeft nog drie fracties: "koppen", "lichaam" en "staarten". De chacha van de hoogste kwaliteit is het "lichaam" van maneschijn.

Als de appelpuree is bereid volgens het bovenstaande recept, is het aandeel van de fracties ongeveer als volgt:

 • in het allereerste begin is het nodig om 250 ml (glas) "koppen" af te tappen. Deze vloeistof kan niet worden gedronken, het kan vergiftiging van het lichaam of een ernstige kater veroorzaken, dus de "koppen" worden genadeloos uitgegoten.
 • Na de "hoofden" komt het "lichaam" van chacha - het hoogste kwaliteit deel van de maneschijn. Deze fractie wordt zorgvuldig opgevangen in een aparte container totdat de graad van het destillaat onder de 40 daalt.
 • "Staarten" met een sterkte van minder dan 40 graden kunnen niet weggegooid worden, dit deel van de maneschijn van appels wordt weer door goede eigenaren verwerkt.

Om een ​​goede zelfgemaakte maneschijn te maken, hoeft u alleen maar deze stappen te volgen. Maar om een ​​echte appelchacha te krijgen met een uitstekend aroma en milde smaak, moet je wat meer werken.

Hoe appelchacha thuis te verbeteren

De gedistilleerde appeldrank doordrenkt met eikenhouten vaten wordt door de Fransen Calvados genoemd. Het wordt gewaardeerd om zijn speciale zachtheid en goede sterkte, evenals om zijn lichte appelaroma.

Thuis kan appelchacha op de volgende manieren worden verbeterd:

 1. Giet een handvol gedroogde appels en wat fijngehakt vers fruit in de maneschijn. Sta 3-5 dagen op de drank en destilleer opnieuw. Hiervoor wordt de chacha gefilterd en gecombineerd met drie liter water. De verkregen chacha wordt weer in fracties verdeeld, de "koppen" worden uitgegoten, alleen het "lichaam" van de maneschijn wordt verzameld. Je zou ongeveer drie liter uitstekende chacha moeten krijgen, waarvan de sterkte 60-65% is. Het is niet nodig om chacha onmiddellijk met water te verdunnen, maar na een paar dagen, wanneer de drank verzadigd is met een fruitig aroma. Appelchacha wordt verdund met schoon water tot de sterkte 40 graden is.
 2. Je hoeft de 60 procent maneschijn niet te verdunnen, maar er calvados van te maken. Hiervoor wordt chacha in eikenhouten vaten gegoten of aangedrongen op eikenhouten pinnen.
 3. Chacha kan worden gemaakt met vers of ingeblikt appelsap. Zo'n maneschijn zal nog aromatischer en smakelijker zijn dan de vorige.

Welk recept ook wordt gebruikt om zelfgemaakte chacha te bereiden, het moet geurig en licht zijn. Om alles te laten werken, hoeft u zich alleen maar aan de technologie te houden en hoogwaardige grondstoffen te kiezen. Dan is het mogelijk om thuis uitstekende alcohol te bereiden, die op geen enkele manier onderdoet voor elite gekochte dranken.


Bekijk de video: How to make candy apples (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos