Advies

Yanka-aardappelen: rasbeschrijving, foto's, beoordelingen


In Wit-Rusland is op basis van de National Academy of Sciences een nieuwe variëteit Yanka-aardappelen gemaakt. De prioriteit bij de hybridisatie was het veredelen van een hoogproductief gewas met een goede vorstbestendigheid. Gezoneerde aardappelen in Centraal-Rusland zijn in 2012, na experimentele teelt, opgenomen in het Rijksregister. Een relatief recente hybride moet nog op grote schaal worden geaccepteerd. Een beschrijving van het Yana-aardappelras, foto's en recensies van groentetelers zullen u helpen de raskenmerken van het gewas beter te leren kennen en een keuze te maken ten gunste van de nieuwigheid.

Beschrijving van de Yanka-aardappelvariëteit

De medium-late variëteit Yanka geeft jonge scheuten 2 weken na het planten van de zaden, na 3,5 maand zijn de aardappelen oogstrijp. Na 1,5 maand bereikt de cultuur voorwaardelijke rijpheid. Jonge aardappelen zijn qua smaak en massa niet onderdoen voor volledig gerijpte. Verschilt in een dunne schil vanwege het lage zetmeelgehalte, de waterige consistentie van knollen. Tijdens de culinaire verwerking behoudt het volledig zijn vorm.

Ras Yanka - aardappelen met een hoge vorstbestendigheidsindex. In het geval van schade aan spruiten in de lente door nachtvorst, vormt de teelt volledig vervangende scheuten. Het verlies van de eerste scheut heeft geen invloed op de timing van vruchtvorming en opbrengst.

Yanka-aardappelen zijn een droogtebestendige plant die goed reageert op overtollige ultraviolette straling. Vegetatie in open gebieden is veel sneller dan in de schaduw. In het gearceerde gebied worden de toppen dun, verliezen ze kleurhelderheid, bloeien is zeldzaam, de opbrengst is veel lager, de vruchten zijn klein. Het ras verdraagt ​​geen wateroverlast van de grond; in het geval van een regenachtige zomer is rotting van de wortel en het onderste deel van de stengels mogelijk.

Externe beschrijving van Yanka-aardappelen:

 1. De struik is uitgestrekt, lang, bestaat uit 5-7 stengels, groeit tot 70 cm en hoger. De scheuten zijn dik, donkergroen, de structuur is elastisch, met een teveel aan vocht, de stengels worden kwetsbaar en breken gemakkelijk.
 2. De plant is dichtbegroeide, middelgrote bladschijf, donkergroen, zelfs langs de rand. Het oppervlak is gegolfd, behaard, met duidelijke strepen van donkergele kleur. Bladeren zijn lancetvormig, tegenover.
 3. Het wortelstelsel is ontwikkeld, overwoekerd, vormt tot 12 knollen.
 4. Bloemen zijn groot, bleek lila met een oranje kern, verzameld in 8 stuks. in de bloeiwijze. Na de bloei vallen ze snel af.

Op de foto van de Yanka-aardappelvariëteit kun je de uiterlijke kenmerken van de knollen vergelijken met hun beschrijving:

 • ovaal-ronde vorm, gemiddeld gewicht - 90 g;
 • de locatie is compact;
 • het oppervlak is glad, de ogen zijn klein, verdiept;
 • de schil is dun, dicht, geel van kleur met kleine bruine stippen - dit is een raskenmerk;
 • het vruchtvlees is dicht, sappig, romig, brokkelig binnen normale grenzen.

Yanka-aardappelen vormen knollen van dezelfde vorm en massa, klein fruit - binnen 5%. De gelijkmatige grootte van middelgrote wortelgewassen is handig voor gemechaniseerd oogsten. De plant van de variëteit is geschikt voor het kweken in een privé-achtertuin en op het grondgebied van landbouwcomplexen.

Belangrijk! Yanka-aardappelen worden lang bewaard, bij een temperatuur van +40 C en 85% luchtvochtigheid ontkiemen pas in de lente, behoudt zijn presentatie en smaak.

Smaakkwaliteiten van Yanka-aardappelen

Yanka is een tafelvariant van aardappelen, de concentratie van droge stof ligt binnen 22%, waarvan 65% zetmeel. In het proces van culinaire verwerking oxideren aardappelen niet na het schillen. Gebakken en gekookte knollen verliezen hun vorm niet, de kleur van het vruchtvlees verandert niet.

De proefcommissie gaf bij het invoeren van de cultuur in het Rijksregister een smaakbeoordeling van 4,8 van de 5 mogelijke punten. Yanka-aardappelen voor universeel gebruik, geschikt voor voorgerechten, als bijgerecht, opgenomen in groentesalades. Wortelgroenten worden gebakken, gekookt en gebakken.

Voors en tegens van de variëteit

Volgens de beschrijving van de auteursrechthebbende heeft het aardappelras Yana de volgende voordelen:

 • stabiele vruchtlichamen;
 • hoge productiviteit;
 • goede smaak van rijp fruit;
 • niet veeleisend voor de samenstelling van de bodem;
 • landbouwtechnologie die gebruikelijk is voor cultuur;
 • aangepast voor een gematigd klimaat;
 • heeft geen water nodig;
 • wordt niet donker tijdens het koken, kookt niet;
 • lange tijd opgeslagen, verliezen - binnen 4%;
 • niet beschadigd tijdens transport;
 • geschikt voor industriële teelt;
 • fruit is geëgaliseerd, universeel in toepassing.

De nadelen van de Yanka-variëteit zijn onder meer de intolerantie voor wateroverlast van de grond. Aardappelen zijn niet slecht bestand tegen rhizoctonia.

Yanka-aardappelen planten en verzorgen

De teelt behoort tot het midden laat, teelt met gekiemde zaden wordt aanbevolen. Op de middelste baan worden begin mei aardappelen geplant. Tegen die tijd zouden de zaden moeten ontkiemen. De optimale grootte van spruiten is niet meer dan 3 cm, lange spruiten breken af ​​bij het planten. De knol heeft tijd nodig om nieuwe te vormen, de rijpingstijd neemt toe.

Zaden worden in de herfst geoogst of in het voorjaar uit de bulk gehaald. In dozen geplaatst of in een dunne laag op een vlakke ondergrond neergelegd. Kiemtijd - van 15 maart tot 1 mei, neem zaden uit de kelder, plaats ze op een verlichte plaats bij een temperatuur van +80 C, de kamer wordt elke dag geventileerd.

Selectie en voorbereiding van de landingsplaats

Aardappelen worden alleen gekweekt in een goed verlichte ruimte, in de schaduw van de Yanka geeft het een kleine oogst, het wordt gehalveerd. Het ras is droogtebestendig en verdraagt ​​zelfs geen lichte wateroverlast van de grond. Laaglanden en gebieden met dicht grondwater worden niet in aanmerking genomen om de bodems te bepalen.

De samenstelling van de grond voor de Yankee moet licht, vruchtbaar en neutraal zijn. Het tuinbed voor de variëteit wordt in de herfst voorbereid:

 1. De site opgraven.
 2. Geoogste droge toppen, wortels en stengels van onkruid.
 3. Neutraliseer de samenstelling (als de bodems zuur zijn) met dolomietmeel.
 4. Verdeel compost erover.

In het voorjaar, een week voor het planten, wordt de site weer uitgegraven, salpeter wordt toegevoegd.

Aandacht! Zwaar bemeste grond, verrijkt met stikstof, de overmaat van de stof geeft krachtige toppen, maar kleine knollen.

Voorbereiding van plantmateriaal

Gekiemde aardappelen worden 10 dagen gehard voordat ze op de site worden geplaatst, de temperatuur wordt geleidelijk verlaagd. Ze openen de ramen in de kamer waar de aardappelen staan, of brengen ze 3 uur naar buiten. Voor het planten wordt een preventieve behandeling voor de schimmel uitgevoerd. Aardappelen worden in een oplossing van mangaan en boorzuur geplaatst of overgoten met bereidingen die koper bevatten. Grote vruchten worden in verschillende delen gesneden, rekening houdend met het feit dat elk fragment 2 spruiten heeft. De procedure wordt 14 dagen vóór het planten in de tuin uitgevoerd.

Landingsregels

Een hybride van de Yanka-variëteit wordt in enkele gaten of groeven geplant. De indeling van de aardappelen verandert niet van de plantmethode:

 1. De rijafstand is 50 cm, de afstand tussen de putjes is 35 cm, de diepte is 20 cm.
 2. Zaden worden op een afstand van 7 cm gelegd, elk 2 stuks. in één gat.
 3. Top bedekt met een mengsel van turf en as met een laag van 5 cm.
 4. Bedek met aarde, geen water nodig.

Zaadmateriaal wordt zorgvuldig aangelegd om de spruiten niet te beschadigen.

Water geven en voeren

De Yanka-variëteit heeft geen extra water nodig, de aardappelen hebben voldoende seizoensregens. De eerste voeding wordt een maand na het planten uitgevoerd. Ureum en fosfaat worden toegevoegd. De volgende meststof wordt tijdens de bloei gegeven, kaliumsulfaat wordt gebruikt. U kunt vogelpoep verdund in water toevoegen. Op het moment van knolvorming worden de struiken behandeld met superfosfaat.

Losmaken en wieden

De eerste loslating wordt aangegeven wanneer de rijen goed gedefinieerd zijn om de jonge scheuten niet te spoelen. Wieden wordt uitgevoerd terwijl het onkruid groeit; onkruid mag zich niet ontwikkelen ten koste van aardappelen. Het gemaaide gras wordt uit de tuin gehaald, de wortels worden verwijderd. Door het loslaten kan zuurstof naar de wortel stromen. Wieden verwijdert het onkruid waar schimmelsporen zich ophopen.

Hilling

De eerste procedure wordt uitgevoerd wanneer de plant een hoogte bereikt van 20-25 cm. De aardappelen die in de voren worden geplant, zijn bedekt met een stevige rug van beide kanten tot aan de kruin. Enkele gaten worden aan alle kanten gepiept, een kleine heuvel wordt verkregen. Na 21 dagen wordt het evenement herhaald, wordt de talud gesnoeid, wordt onkruid verwijderd. Als de aardappelen helemaal uitgebloeid zijn, is het onkruid niet meer bang voor hem.

Ziekten en plagen

Het selectieras is genetisch resistent tegen de meeste ziekten die het gewas aantasten. Infectie ontstaat als de groeiomstandigheden niet voldoen aan de eisen van de aardappel. De Yanka-variëteit infecteert Phytophthora bij hoge luchtvochtigheid en lage luchttemperaturen. De schimmel tast de hele plant aan, van knollen tot toppen. Het verschijnt in de tweede helft van juli met donkere vlekken op bladeren en stengels. Voor profylactische doeleinden wordt plantmateriaal verwerkt, als de maatregel niet effectief was, worden merkmedicijnen gebruikt.

Rhizoctonia is een schimmelinfectie die een plant in elk groeifase aantast. Het verschijnt als donkere vlekken op het oppervlak van de knol, bladeren. Zonder actie kan de ziekte het grootste deel van het gewas vernietigen. Om infectie te voorkomen, wordt vruchtwisseling waargenomen, zieke planten worden van de site verwijderd, aardappelen worden niet langer dan 3 jaar op één plek geplant. De verspreiding van schimmelsporen wordt gestopt door middel van "Baktofil", "Maxim", "Agat-25K".

Coloradokeverlarven parasiteren Yanka-aardappelen. Als er maar een paar zijn, worden ze met de hand geoogst, een groot aantal ongedierte wordt vernietigd met het medicijn van contactactie "Decis" of "Actellik".

Aardappelopbrengst

De kenmerken van de Yanka-aardappelvariëteit en de beoordelingen van groentetelers spreken van de hoge productiviteit van het gewas. De plant is recent op de zaadmarkt geweest, maar heeft zich weten te vestigen als een hoogproductieve soort. Verscheidenheid Yanka - aardappelen zijn pretentieloos in zorg en stellen niet veeleisend voor de samenstelling van de grond. Gemiddeld wordt 2 kg aardappelen geoogst uit één struik, per 1 m2 hebben 6 planten, opbrengst vanaf 1 m2 is ongeveer 12 kg.

Oogsten en opslag

De vrucht van de Yanka-variëteit bereikt eind augustus biologische rijpheid, waarna het oogsten begint. Als de weersomstandigheden het werk belemmeren, kunnen Janka-aardappelen lang in de grond blijven zonder hun vorm en smaak te verliezen. Uitgegraven aardappelen mogen niet lang in de zon staan. Ultraviolet licht bevordert de afbraak van enzymen, solanine wordt aangemaakt, de stof kleurt de knollen groen. Aardappelen verliezen hun smaak, worden giftig en kunnen niet worden gegeten.

Het geoogste gewas wordt in een dunne laag gegoten om binnen of op een schaduwrijke plek te drogen. Als de knollen klaargemaakt worden voor verkoop, worden ze voorgewassen en goed gedroogd. Groenten worden niet gewassen voor opslag. Het gewas wordt gesorteerd, er worden kleine vruchten genomen, een deel blijft voor opplant.

Advies! Aardappelpootmateriaal wordt geselecteerd met een gewicht van niet meer dan 60 g.

Het plantmateriaal behoudt de raseigenschappen volledig gedurende 3 jaar, na het verstrijken van de looptijd is het raadzaam om de Yanka-aardappelen te vervangen door een nieuwe. De oogst wordt opgeslagen in de kelder of in speciale stapels. Optimaal temperatuurregime - + 2-40 C, vochtigheid - 80-85%. De ruimte moet geventileerd zijn en mag geen licht binnenlaten.

Gevolgtrekking

De beschrijving van de Yana-aardappelvariëteit, foto's en recensies van de cultuur komen volledig overeen met de kenmerken die door de bedenkers zijn verstrekt. Yanka-aardappelen geven een stabiele opbrengst, tolereren een temperatuurdaling goed. Pretentieloos in zorg, groeit op elke bodemsamenstelling. Het heeft een goede immuniteit. Fruit met een hoge smaak, veelzijdig in gebruik. Vruchten van de Janka-variëteit worden lange tijd bewaard, de cultuur is geschikt voor het kweken op kleine percelen en boerderijen.

Recensies over Yanka-aardappelen

Irina Morozova, 60 jaar oud, Voronezh

Op mijn terrein is de grond leemachtig, niet helemaal geschikt voor nachtschade. Ik plant al jaren aardappelen en houd nieuwe producten bij. Vorig jaar las ik recensies over Yanka-aardappelen, kocht pootgoed, plantte het. Op mijn grond voelde de cultuur geweldig, na 75 dagen proefde ik jonge aardappelen, ik vond de smaak lekker. Een groot pluspunt van de variëteit is dat de groenten in de kelder niet ontkiemen en pas in het voorjaar afvallen.

Tatyana Sotnikova, 49 jaar oud, regio Tsjeljabinsk

Ik plant 3 jaar lang een Yanka-hybride op de site. Het ras verdraagt ​​een temperatuurdaling zonder verlies. Dit jaar was het voorjaar laat, de spruiten waren volledig bevroren. Na 5 dagen herstelde de plant zich volledig. Geoogst in augustus, veranderde het aantal knollen en hun gewicht niet ten opzichte van de voorjaarsvorst. Ik haal ongeveer 2,5 kg uit een struik, er zijn praktisch geen kleine aardappelen, maar ook hele grote. Knollen van dezelfde massa. De vruchten zijn smakelijk, matig kruimelig, veranderen niet van kleur als ze worden gepeld, behouden hun vorm tijdens het koken.


Bekijk de video: Afleveren frites aardappelen (Januari- 2022).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos